De kwaliteit van je loopschoenen is van enorm belang. Slechte schoenen leiden immers tot blessures, en die kunnen je maanden langs de kant houden. Eigenlijk is het bijna onmogelijk om een algemeen overzicht te geven van wat de beste loopschoenen zijn, want iedereen is anders en loopt anders, maar onderstaande schoenen krijgen in elk geval onze steun.

Afhankelijk van de loper

Volgens alle loopschoengoeroes hangt de schoen helemaal af van de loper. Welke bouw hebben zijn voeten (platvoeten e.d.)? Hoe loopt hij of zij (onder- of overpronatie)? Wat is zijn of haar persoonlijke voorkeur? Loopt die op harde of zachte ondergrond? De beste loopschoen is dus vooral de persoonlijke loopschoen. Toch zijn er enkele algemene kenmerken die de onderstaande schoenen beter maken dan de andere. En desnoods kan je er andere zolen laten inleggen.

 

Brooks Ghost Pearl Izumi Nike Air Zoom Asics Gel Kayano
beste loopschoenen beste loopschoenen Nike zoom loopschoenen Asics beste loopschoenen
€85,90 €90,80 €114,95 €180
Bekijk details Bekijk details Bekijk details Bekijk details

 

Brooks Ghost

beste loopschoenen

De Ghost is een lichtgewicht die veel verschillende soorten ondergrond aan kan. De pasvorm is comfortabel, terwijl hij voldoende steun biedt en de voet op de juiste plaats houdt.

In het midden van de zool gebruikt de Ghost nu de ‘BioMoGo’ uit één stuk, dat zorgt voor een zachter gevoel en de mogelijkheid voor de schoen om zich aan te passen. De schoen breekt daardoor niet zijn continue beweging van hiel naar teen.

De bovenbouw is naadloos van simpel, ademend materiaal en is iets lichter dan de vorige versies. Het is nog altijd stevig genoeg en pakt de voet in, zodat die ten allen tijde op dezelfde plaats blijft. Er is genoeg wiebelruimte voor de tenen.

Er kwamen wel klachten van enkele lopers dat de zool onder de hiel niet genoeg steun geeft en tot blaren leidt.

Conclusie:               

De Brooks Ghost is een lichte schoen die uitstekende steun geeft en comfortabel loopt. Blijkbaar zou de hiel echter niet op en top beschermd zijn.

 • Vloeiende beweging
 • Stevig
 • kan problemen geven aan de hiel

3 of 5

4 of 5

4 of 5

Klik hier om de Brooks ghost te kopen voor €85,90.

Pearl Izumi EM Road M3

beste loopschoenen

Deze loopschoen biedt meer dan genoeg stabiliteit en demping, wat zorgt voor een vlotte en comfortabele tocht.

De buitenzool is gemaakt van lichte rubber met een simpel patroon dat net genoeg grip geeft in combinatie met de nodige flexibiliteit. Er zijn kussentjes op de impactpunten, zodat die plaatsen op de voet niet overbelast worden.

Het middelste deel van de voet lijkt bovendien ingepakt te zijn in een soort van zachte kooi, die alles goed op zijn plaats houdt.

Een klacht die we te horen kregen is dat de zool na 300km helemaal versleten is, dus duurzaamheid is een vraagteken bij deze loopschoen. Bovendien is hij vrij zwaar, een 337g.

Conclusie:

De Pearl Izumi EM Roed M3 is een vrij goedkope schoen die de voet helemaal inpakt en op zo’n comfortabel mogelijk rit trakteert. Voor lopers die frequent lange afstanden lopen, kan hij echter al snel verslijten.

 • Comfortabel
 • Flexibel
 • Stabiel
 • Versleten na 300km
 • Zwaarder

5 of 5

3 of 5

4 of 5

Klik hier om de Pearl Izumi EM Roed M3 te kopen voor €90,80

Nike Air Zoom Structure 19

Nike zoom loopschoenen

De Structure is ontwikkeld voor lopers die een schoen zoeken die duurzame stabiliteit voorziet, gecombineerd met een responsief dempende zool.

De zool komt met een Dynamic Support system dat helpt bij mensen die op de binnenkant van hun voeten lopen (overpronatie). De combinatie van schuimlagen en rubberen hiel schenkt de voeten steeds een zachte landing, terwijl de schoen het lang overleeft.

De Zoom Air pads in de hiel en de voorvoet zorgen ervoor dat de schoen als het ware reageert op de bewegingen en je minder impact voelt.

De naadloze Flymesh-buitenkant verpakt de hele voet en kan eenvoudig aangepast worden via Flywire-kabels voor een op maat gemaakte pasvorm. Ook de hielkap houdt de hiel stevig op zijn plaats. Vooraan hebben de tenen net wat te weinig plaats, maar na een tijdje treedt er gewenning op.

Conclusie:

De Nike Air Zoom Structure is een erg stevige schoen die zacht loopt en reageert op je loopgedrag. Bovendien kan hij worden aangepast, zodat hij volkomen rond je voet past.

 • Steun en stabiliteit
 • Demping
 • Aan te passen
 • Beetje te weinig plaats voor de tenen

3 of 5

5 of 5

5 of 5

Klik hier om de Nike Air Zoom Structure aan te kopen voor €114,95

Asics Gel Kayano 22

Asics beste loopschoenen

De Kayano is al jaren Asics’ stabielste schoen. De 22 heeft met de ‘FluidFit’ een nieuw bovenwerk, waardoor hij veel comfortabeler aanvoelt.

De geldemping in de hiel en voorvoet verlicht de impact van het lopen, terwijl de nog steeds aanwezige “FluidRide’ een responsieve en veilige inkapseling voorziet van de zool van de voet. Rubber materiaal aan de hiel en de voorvoet levert een zachte, duurzame demping kilometer na kilometer.

Net zoals de Odyssey voorziet de Kayano een oplossing voor overpronatie via de Dynamic DuoMax support. De buitenzool is echter iets statischer, maar ook steviger dan die van de Odyssey.

De grootste vernieuwing tegenover de 21 is het nieuwe bovenwerk. De naadloze ‘FluidFit’ lijkt zich aan te passen aan de voet, verlicht de schoen en verhoogt het comfort en de flexibiliteit.

Het enige nadeel is de duurdere prijs.

Conclusie:

De gepatenteerde ‘FluidRide’ en ‘FluidFit’ zorgen voor een probleemloze looptocht. Alles voelt comfortabel en stevig. Je zal wel iets dieper in de portefeuille moeten tasten.

 • Stabiliteit
 • Naadloze, comfortabele 'FluidFit'
 • Uitstekende demping
 • Duur

5 of 5

5 of 5

4 of 5

Klik hier om de Kayano aan te kopen voor €180.

Conclusie: de beste loopschoenen zijn anders voor elke loper

Elke schoen is anders, want elke loper is anders. Bovenstaande schoenen zijn stuk voor stuk toppers, maar het is vooral jij als loper die zich er gemakkelijk en comfortabel in moet voelen. Wij zetten je enkel op weg naar de beste loopschoenen. Succes!