Het verhaal van Evi van aanhetlijntje.be Het verhaal van Evi van aanhetlijntje.be
Mijn verhaal begon 1,5 jaar geleden, ik voelde me niet meer lekker in mijn eigen lichaam. Mijn kledij paste niet meer, langs alle kanten... Het verhaal van Evi van aanhetlijntje.be

Mijn verhaal begon 1,5 jaar geleden, ik voelde me niet meer lekker in mijn eigen lichaam. Mijn kledij paste niet meer, langs alle kanten puilde er wel iets waar het niet hoort. In de spiegel zag ik niet meer mezelf maar een vrouw met overgewicht. Wat ook nog eens bevestigd werd door een BMI van 28. Ik besloot dat ik té jong was om niet lekker in mijn vel te zitten. En dat het excuus van ik heb 2 kinderen gebaard niet meer opging. Ondertussen zijn we 1,5 jaar later en 21kg kwijt. Hoe ik dat heb gedaan, vertel ik jullie graag vandaag.

Mijn verhaal is een verhaal met ups & downs. Want afvallen is voor mij écht een werkwoord waar het accent op werken ligt. Ik ben niet sportief van natura, nee het is iets waarvoor ik kei hard moet knokken iedere dag opnieuw.

Ik was klaar met dat lijf dat niet bij mij matchte. Tijd om volle bak aan de slag te gaan. Ik maakte vol goede moed een afspraak bij de dichtsbijzijnde fitness.Want alle fitness centra’s zijn toch hetzelfde? Een typisch gedachtegoed van een rookie. Laat ik je verzekeren dat de verschillen énorm zijn kies voor een gym waar je goede begeleiding krijgt, die je motiveert om meer en beter te presteren, waar je je welkom voelt want het zal je tweede thuis worden.

Zenuwslopend vond ik zo’n fitness, want als je je al niet goed in je vel voelt, is zoiets ook best confronterend om te sporten tussen al die strak, afgetrainde lichamen.Maar het was ook echt een oogopener “hey, die slanke vrouwen, waar ik stiekem steeds jaloers op was, waren ook niet slank van natura maar moesten er net als ik verdomd hard voor werken”. En als zij het konden kon ik het ook!

Zonder enige échte begeleiding, workout programma  of degelijke beklom ik lukraak enkele fitness toestellen. Onder andere de welbekende cross trainer. Ik herinner mijn eerste ontmoeting met mister crosstrainer  nog als de dag van gisteren. Lees hier even mijn eerste ontmoeting:

Daar stond jij koud en ijzig voor me te wachten. De trainer gaf me de opdracht om je 10minuten te berijden. Pfft 10 minuten dat klaart deze rookie wel in een mum en een gauw. Na 3 minuten begon ik echter al te hijgen als een oud ploegpaard, na 5 minuten was mijn hoofd een ontplofte tomaat en na 7 minuten voelde ik het zweet via mijn bilspleet sijpelen, god zijn we nog niet aan die 10 minuten….

Hoewel mijn hoofd gilde om te stoppen, bleven mijn benen toch in beweeg. En wanneer dan eindelijk die 10 minuten op het scherm verscheen stapte ik al hijgend van die verdomde crosstrainer. Keek eens goed rond mij, en niemand had precies dat zelfde probleem. In tegendeel, ik zag een rij vol fanatiekelingen die moeiteloos heen en weer zwierde alsof het een koud kunstje was”

Ongelooflijk dat er ooit een tijd was waarin 10 minuten op de cross trainer een helse uitdaging voor me vormde. Ik kan bijna niet geloven dat ik ooit zo’n slechte conditie had, het bewijst nogmaals hoe veel progressie ik heb gemaakt.

Anyway even terug naar het begin van mijn verhaal. Ik ging trouw 3x per week naar de fitness en voerde daar een 30 minuten tot 45 minuten cardio training uit op de crosstrainer waarna ik na het krachthok ging om mijn spieren te trainen. Opnieuw weer zonder enige echte begeleiding voerde ik wat leg presses, leg curls, ticeps push oefeningen uit.

Van geen beweging naar 3x sporten in de week, dit gecombineerd met gezonde voeding zorgde ervoor dat ik op 10 weken tijd 10kg afviel. Wauw wat een resultaat! Ik kon mijn geluk echt niet op. Je zag het verschil écht al duidelijk. Maar ik was nog niet waar ik wilde zijn, het mocht allemaal nog wat strakker en gespierder.

En toen kwam mijn serieus dip momentje… ik zat muurvast! Ondanks mijn 3x sporten, gezond voedingspatroon viel ik geen grammetje meer af. Behoorlijk frustrerend als je zo je best deed. Met de koude wintermaanden, feestdagen was ik even zo gedemotiveerd dat ik in een dipje belande en zelfs een tijdje niet meer hebt gesport.

Met het begin van het nieuwe jaar, besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, namelijk het welbekende Kayla Itsines Bikini Body Guide. Kayla Itsines is een Australische personal trainer die een workout programma heeft ontwikkeld waarbij je op 12 weken tijd een bikini proof body krijgt. De intensieve workouts zijn zowel gericht op cardio, kracht als stretchoefeningen. Om het heel kort te zeggen bestaat haar programma eruit om 6 van de 7 dagen te sporten. Dit door 3 type trainingen Resistance training (spiertrainingen, cardio trainingen), LISS trainingen (snelwandelsessies) – HIIT training (interval training). Daarnaast nog stretch dag en 1 rustdag per week.

Aan het lijntje EviResistance training bestaat uit cardio oefeningen en krachttraining waarbij je iedere keer een andere spiergroep traint. Een resistance training bestaat uit 2 circuits van 7 minuten. Binnen de 7 minuten voer je alle oefeningen zo goed mogelijk uit. Als je het aantal voorgeschreven herhalingen binnnen de 7 minuten hebt gehaald, begin je gewoon van voor af aan opnieuw. En zo blijf je continu in beweging. Na de 7 minuten krijg je 1,5 minuut rust om even op adem te komen, waarna je aan circuit 2 begint. Terug 1,5 minuut rust om vervolgens nog eens circuit 1 -1,5 minuut rust en circuit 2 uit te werken.

LISS trainingen is low intensity steady state training Vele denken dat deze niet belangrijker zijn. Maar het tegendeel is waar, ze zijn juist erg belangrijk om ook je vet te verbranden. Buikspieren kunnen natuurlijk enkel te voorschijn komen als het speklaagje van je buik weg is. Een LISS training houdt in dat je 45minuten snelwandelt aan 6,5km per uur. Heel erg belangrijk is dat je effectief 45 minuten wandelt, daar je pas na 30 minuten ook je vetten begint aan te spreken in plaats van alleen glucose. Verder dien je ook rekening te houden met je hartslag, voor mij is voor een LISS training een ideale hartslag tussen de 120-140. Wanneer deze te laag is, dien je ofwel de loopband sneller te zetten of in helling stand zodanig dat je hartslag stijgt.

HITT training high intensity interval training (vanaf week 9 tem week 12) Wat je dan doet is 30 sec keihard sprinten en vervolgens 30 sec stilstaan of 1 minuut langzaam lopen. Hierdoor krijgen je spieren juist zuurstof tekort waardoor ze NA je workout je vet gaan aanspreken om die zuurstof weer aan te vullen. Het is belangrijk om dit weer niet te lang te doen, want anders krijg je spierafbraak.

Stretch dag waarbij je je spieren leniger en losmaakt

Rustdag om je spieren even te laten te bekomen.

Ik ronde 10 weken van het programma af, de combinatie van cardio, kracht met LISS en HITT trainingen deden hun werking op mijn lichaam. Ik viel terug af, mijn lichaam werd strakker. Maar opnieuw deed ik een programma zonder enige vorm van begeleiding. Ik voerde de oefeningen in mijn hoofd goed uit, maar nu ik er een halfjaar later over terug denk was er werkelijk geen 1 oefening die ik 100% effectief juist uitvoerde om ook effectief de correcte spier te trainen.

Ik besloot dat ik genoeg had gekult met sporten zonder begeleiding, het was tijd voor de juiste gym met de nodige begeleiding. Ik kwam er al snel achter dat ik ondanks mijn 15kg die ik was kwijt gespeeld, ondanks dat ik al bijna een jaartje sporten, weliswaar met winterdip, ik nog steeds in mijn kinderschoenen stond. Mijn squats waren de naam squats niet waard, ik ging nog lang niet diep genoeg.Ondertussen weet ik dat je voor een goede squat net op een stoel gaat zitten, poep naar achter, kniëen 90° en knieeën voorbij je tenen en nooit naar binnen gedraaid. Je verschillende standen hebt bij squates om andere spiergroepen aan te spreken.

evi voor en na

Ik viel nog omver bij mijn lunges want wist ik veel dat ik mijn buikspieren moest aanspannen. Leg raises piece of cake toch? Ja inderdaad als je het niet juist uitvoert is dit een heel eenvoudige buikspieroefening. Nu snap ik meer de theorie achter de oefening, namelijk dat je benen een hefboom zijn en je benen maar mag laten zakken tot het punt dat jij kan. Hoe laag dit is maakt niet uit, zolang je rug maar niet loskomt van de grond.

In het begin was het heel overdonderend want niets wat ik deed was juist en ik moest van 0 opnieuw beginnen. Ik ben niet sportief, lenig van natura en moest er dus extra hard voor knokken om de rest te kunnen bijbenen. Zelf ben ik dan ook nog eens iemand die alles heel hard overpeinst omdat ik het graag goed wil doen, soms te goed, waardoor ik ook niet gewoon kan gaan en mijn gedachten mijn lijf blokkeren.

Ik train nu voornamelijk op basis van Les Mills groepslessen, het feit dat het in groep is, op leuke stevige beats motiveert me om dieper en harder te gaan. Bij sommige klinken de Les Mills lessen een beetje lacherig. Maar geloof me de lessen zijn stevig en zwaar. En vergeet niet jij maakt je training zo zwaar als je zelf wilt.

Ik heb eindelijk een gym gevonden die me correct begeleidt en me zoveel heeft bijgeleerd, zo veel uit me heeft getrokken en waardoor ik licht verslaafd begin te worden aan het sporten. Het is niet meer een moetje maar een yes we kunnen weer eens gaan sporten. Ik sport nu 6 van de 7 dagen, zie hieronder mijn schema:

Maandag: Bodypump

Bodypump zijn groepslessen waarbij je krachttraining op de laatste nieuwe hits doet. Een BodyPump sessie wordt opgedeeld per spiergroep. Voor iedere spiergroep zijn er aparte oefeningen ingepland die ongeveer vijf minuten duren met aangepaste muziek om het tempo te bepalen. De standaard onderdelen van een BodyPump zijn warming up, squats, borst, rug, triceps, biceps, lunges, schouders, buikspieren en uiteindelijk een cooldown.

Dinsdag: CX

Gedurende 30 minuten, en zes verschillende tracks, train je de romp en spierlussen die je boven- en onderlichaam met elkaar verbinden. Het is geweldig voor het verstevigen en strakker maken van de buik- en bilspieren

Woensdag Bodystep

Bodystep is een uur aan stuk,zonder rusten, volop squaten, lungen, springen op een step waarbij je hartslag enorm de hoogte in gaat tijdens de fitness peak momenten, gevolgd door een herstelfase waarbij het accent op kracht komt te liggen. Om daarna terug helemaal los te gaan.

Donderdag Grit Plyo

GRit. Plyo is gebasseerd op het HIIT-principe, wat staat voor High Intensity Interval Training, een extreem intensieve training met vetverbrandings- en herstelmomenten. Elke training bestaat uit een cardio gedeelte, een kracht & power blok en een blok waarbij de step een rol speelt om kracht en snelheid te vergroten. Deze combinatie levert een intense fysieke prestatie op, die ervoor zorgt dat ook na de training de vetverbranding nog doorgaat tot minimaal 48 uur na je workout!

Vrijdag Grit Cardio

Les Mills GRIT Cardio is een niet te evenaren high-impact cardio workout.

Deze training is ontwikkeld om vet te verbranden en in no-time je atletische capaciteit te vergroten. Deze explosieve 30-minuten team training combineert high impact body weight oefeningen zonder gebruik van materialen

Zaterdag rustdag

Zondag Lopen

In mijn nieuwste sportschema zit een nieuw element namelijk de HIIT training Grit. Voor mij nog een hele uitdaging, aangezien ik die energieke, explosieve kracht nog wat mis. Maar een uitdaging die ik wil aangaan en waar ik in wil groeien.

fotos evi aanhetlijntje

Wat ik jullie wil meegeven is ga niet sporten zonder goede begeleiding, zoek je een gym met goede trainers die je de oefeningen correct laat uitvoeren, waarbij je de juiste spieren traint. Kijk niet naar wat andere al kunnen, maar focus je op jezelf, jouw progressie, jouw techniek, jouw tempo, jouw training… laat alles rond jezelf draaien in plaats van je met andere te vergelijken. Weet dat Iedereen in de gym een ander parcours af legt waarbij zijn accenten anders zijn. Zoek je sterktes en zwaktes op. Daag jezelf iedere keer weer opnieuw uit! En weet dat niets van zelf gaat, het is voor iedereen afzien, zweten en zwoegen.

deze gastblog werd geschreven door Evi van aanhetlijntje.be

Download ons gratis fitness schema
Train met de juiste oefeningen en hou je progressie bij. Zo haal je maximale resultaten.

Tom

Reeds 7 jaar ben ik een enthousiaste fitnesser. Elke week wordt er getraind, zonder uitzondering! Ik ben de eigenaar van deze blog, en ik wil graag de kennis delen die ik de voorbije jaren heb opgedaan. Heb je een vraag of een opmerking, deel dit dan in de reacties! Cheers.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *