Wat is de beste pull up bar? De test. Wat is de beste pull up bar? De test.
Optrekken! Een van de beste oefeningen voor je bovenlichaam. Zowel bodybuilders als crossfitters gebruiken deze oefening als vaste routine bij het trainen van hun... Wat is de beste pull up bar? De test.

Optrekken! Een van de beste oefeningen voor je bovenlichaam. Zowel bodybuilders als crossfitters gebruiken deze oefening als vaste routine bij het trainen van hun rugspieren.

Een pull up bar – of optrekstang – is een makkelijke en goedkope manier om in je huis deze super effectieve oefening te doen.

Ben je het beu om je op speelpleintjes, aan je deur, of zelfs aan een traptrede je op te trekken? Lees dan verder, want samen overlopen we welke soort pull up bars precies bestaan, en welk model de beste is om in huis te halen!

Deurpost pull up bar

Dit is een optrekstang die je tussen je deurpost plaatst aan de hand van een veer- of draaimechanisme. De stang heeft rubberen uiteinden zodat de deurlijst niet beschadigd raakt. Ook zorgt deze ervoor dat de stang niet loskomt wanneer je eraan hangt – zeer belangrijk!

Let er wel op dat je deurframe en muur voldoende sterk is. Gipsplaten of een dunne metalen deurlijst kunnen beschadigd raken, en zijn ronduit gevaarlijk omdat de stang kan loskomen.

Onze favoriet: Fit at Home optrekstang

De Fit at Home optrekstang werkt met een handig veersysteem. De diameter van 30 mm ligt comfortabel in de hand. De stang is verstelbaar van 63 tot 94 cm zodat deze zeker in jouw huis past. Let wel op, indien je meer dan 100 kg weegt is deze stang niet voor jou!

Voor €17,99 heb je met de Fit at Home een zeer degelijke optrekstang. Er zijn ook duurdere modellen, maar naar onze mening is dit overbodig.  Al wat belangrijk is bij deze stang is dat hij blijft hangen, breed genoeg is, en goed in de hand ligt. Een 3 op 3 voor de Fit at Home.

beste pull up bar

 • makkelijk te bevestigen
 • goedkoop
 • past tussen elke deur
 • enkel normale pull ups of chin ups

3 of 5

3 of 5

4 of 5

Koop de Fit at Home optrekstang op Bol.com voor €17.99

Deuropening pull up bar

Een ander soort optrekstang die je gewicht draagt aan de hand van een hefboomwerking. Dit zorgt voor een zeer stevige pull up bar. Een groot voordeel tov. de deurpost pull up bar, is dat je hier verschillende variaties pull ups aan kan doen.

Om beschadiging te vermijden moet je erop letten dat er bijvoorbeeld een rubber vulling is waar het raakpunt met de deur is.  Let ook op dat je deurlijst stevig genoeg is om dit soort pull up bar te dragen!

Onze favoriet: Iron Gym Xtreme

Een all in one pull up bar die de mogelijkheid biedt om volgende optrekvariaties uit te voeren:

 • Brede grip
 • medium grip
 • Nauwe grip
 • Alternatieve grip
 • Chin ups

Het is ook een zeer flexibel toestel. Je kan ze ook gebruiken als push up bar, of zelfs om dips mee uit te voeren!

beste optrekstang

 • makkelijk te installeren
 • mogelijkheid om verschillende variaties pull ups te doen
 • Extra vulling is nodig om geen afdruk na te laten, zoals een stukje karton

4 of 5

4 of 5

5 of 5

Koop de Iron Gym Xtreme op Bol.com voor €32,97

Aan de muur bevestigde pull up bars

Heb je een permanente kamer waar je traint thuis en vind je het niet erg om gaten te boren? Dan is deze optrekstang zeker iets voor jou. Van de drie categorieën is hjj de meest stevige.

Onze favoriet: VidaXL Halterstang

Tevens ook de bestverkochte optrekstang op bol.com, én met reden! De bar leent zich tot alle variaties van pushups, en ziet er zeer stijlvol uit qua design. 8 vijzen zorgen ervoor dat je pull up bar stevig aan de muur blijft hangen, zelfs wanneer 350 kg aan de bar hangt.

beste optrekstang

 • meest stabiele constructie
 • alle variaties pull ups
 • goed voor zwaardere personen
 • Extra vulling is nodig om geen afdruk na te laten, zoals een stukje karton

4 of 5

5 of 5

3 of 5

Koop de VidaXL halterstang op Bol.com voor €31.99

Conclusie: wat is de beste pull up bar?

Er bestaat geen beste pull up bar voor elke situatie. Je moet voor jezelf beslissen wat voor jou het belangrijkste is.

Wil je een goedkope optrekstang die tegelijk van degelijke kwaliteit is? Ga dan voor de Fit at Home optrekstang.

Wil je een optrekstang waar je alle variaties pull ups aan kan doen, zonder gaten te boren in je muur? Kies dan voor de Iron Gym Xtreme.

Wil je de beste kwaliteit en vindt je het niet erg om de optrekstang permanent te laten hangen? Dan raden wij de VidaXL halterstang aan!

Download ons gratis fitness schema
Train met de juiste oefeningen en hou je progressie bij. Zo haal je maximale resultaten.

Tom

Reeds 7 jaar ben ik een enthousiaste fitnesser. Elke week wordt er getraind, zonder uitzondering! Ik ben de eigenaar van deze blog, en ik wil graag de kennis delen die ik de voorbije jaren heb opgedaan. Heb je een vraag of een opmerking, deel dit dan in de reacties! Cheers.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *