Wat zijn aminozuren nu eigenlijk? Efitness Wat zijn aminozuren nu eigenlijk? Efitness
Flashback naar de lessen chemie: natriumsulfaat, erlenmeyers, H2O en… aminozuren. Veel is er niet van blijven plakken, maar plots moet je volgens de plaatselijke fitnessgoeroe... Wat zijn aminozuren nu eigenlijk? Efitness

Flashback naar de lessen chemie: natriumsulfaat, erlenmeyers, H2O en… aminozuren. Veel is er niet van blijven plakken, maar plots moet je volgens de plaatselijke fitnessgoeroe BCAAs nemen om spiergroei te bevorderen… Je wilt die goeroe wel geloven, maar wat is dat nu eigenlijk?

Wat zijn aminozuren?

Proteïnen, of eiwitten, zijn de bouwstenen van spieren, pezen, organen, klieren, haren, nagels, enz. Die proteïnen bestaan op hun beurt dan weer uit een ketting van aminozuren. Die bestaan uit twee soorten:

  1. Niet-essentiële aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken uit andere aminozuren.
  2. Essentiële aminozuren halen we uit voeding of supplementen.

Het is dus belangrijk om voldoende proteïnen, bijgevolg ook aminozuren, binnen te krijgen. Aminozuren spelen een rol bij onder andere energie, spierontwikkeling- en herstel, stofwisseling en vetverbranding.

Hoe helpen aminozuren mijn spieren?

Aminozuren helpen, zoals gezegd, met het herstel en de opbouw van het spierweefsel. Het lichaam gebruikt aminozuren echter waar het op dat moment nood aan heeft. De prioriteit van het lichaam is altijd om de energie van de vitale functies gaande te houden, dus als er te weinig koolhydraten of vetten in het lichaam zijn, worden proteïnen afgebroken om het lichaam draaiende te houden. Daarom is het belangrijk om genoeg koolhydraten en/of vet te consumeren, zodat de proteïnen zich niet al te veel moeten bezig houden met het energieniveau.

Net na een work out is er een grote kans dat aminozuren gebruikt worden om de spiermassa bij te staan, omdat de spieren dan ontvankelijk zijn voor voedingsstoffen en de bloedstroom ernaartoe hoog is. De spieren vertonen dan scheurtjes en die kunnen opgevuld worden door de aminozuren.

Tijdens een work out verbruik je uiteraard veel energie, of dat zou toch moeten. Ik kijk naar jou, PETER. Het lichaam breekt dan spierweefsel af en gebruikt dat als een energiebron. Zo worden drie aminozuren uit het spierweefsel gehaald, die worden omgezet in alanine en uiteindelijke glucose, de energiebron. De drie aminozuren zijn branch-chained amino acids (BCAAs). Als je die rechtstreeks inneemt, dan hoeft het lichaam geen spierweefsel af te breken om energie vrij te maken. Dan blijven die spiertjes maar groeien.

Waarin zitten die wonderlijke zuren?

In onze voeding natuurlijk. Vooral mager vlees en magere zuivelproducten barsten van de aminozuren. Waarom biedt die fitnessgoeroe je dan steeds weer een potje aminozuren aan?

Wel, een maaltijd met veel proteïnen zal pas na enkele uren aminozuren in je bloedstroom brengen. Die voedingsstoffen zullen dan hun kans missen om scheurtjes op te vullen of het energiepeil weer omhoog te brengen. Daarom kiezen veel sporters voor proteïneshakes of voedingssupplementen. Die bevatten BCAAs die rechtstreeks door de spieren worden opgenomen en niet eerst langs de lever moeten passeren.

Time is niet alleen money, maar ook muscle.

Praktisch

Ik hoor u al komen: “Jaja, maar wat moet ik nu doen?” Het hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur, maar de eenvoudigste manier is om supplementen te nemen. Het is ideaal om de BCAAs te consumeren tussen de dertig en zestig minuten voor en na een work out. De hoeveelheid kan je afstemmen op je lichaamsgewicht. Bodybuilding.com raadt aan om 0.44g per kg lean body weight (totaal gewicht zonder lichaamsvet) in te nemen. Wij raden de BCAAs zowel in pil- als poedervorm aan. Onze favorieten staan hieronder:

wat zijn aminozuren BCAA pure caps Koop voor €14,90 op bodyenfitshop.nl
bcaa_powder BCAA poeder Koop voor €22,95 op XXLnutrition.com

Er is geen gevaar op bijwerkingen, maar het kost natuurlijk wel wat meer. Als je bankrekening leeg is, kan je toch proberen met kleine, proteïnerijke maaltijden voor en na de work out. Houd er dan wel rekening mee dat het wat langer zal duren voor de aminozuren het spierweefsel bereiken.

Nu kan jij ook eindelijk een fitnessgoeroe zijn die andere mensen lastig valt met zijn BCAAs en van de pot gerukte slogans. Mocht een dommerik je nog eens vragen “Wat zijn aminozuren?”, dan antwoord je simpelweg: een levenswijze.

Download ons gratis fitness schema
Train met de juiste oefeningen en hou je progressie bij. Zo haal je maximale resultaten.

Tom

Reeds 7 jaar ben ik een enthousiaste fitnesser. Elke week wordt er getraind, zonder uitzondering! Ik ben de eigenaar van deze blog, en ik wil graag de kennis delen die ik de voorbije jaren heb opgedaan. Heb je een vraag of een opmerking, deel dit dan in de reacties! Cheers.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *